Olympiades

Olympiades zijn wedstrijden. Jongeren die van een uitdaging houden, kunnen hun kennis en hun kunnen meten met die van leeftijdsgenoten uit heel Vlaanderen. EDP doet mee aan de wiskunde-olympiade, fysica-olympiade, OlyFran, techniekolympiade … en elk jaar halen leerlingen van onze school daarbij mooie resultaten.

 

Wiskunde Olympiade


De Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) is een wiskundewedstrijd voor scholieren die jaarlijks in Vlaanderen wordt georganiseerd. Aan de wedstrijd kunnen alle leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde jaar secundair onderwijs, uit eender welke richting deelnemen.

 

Wetenschapsolympiades


De Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen zijn ‘olympische’ wedstrijden in de disciplines aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en/of natuurwetenschappen. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor leerlingen uit richtingen waar deze vakken tot het lessenpakket behoren van zowel tweede als derde graad ASO, TSO en BSO.

 

Olyfran

 

Reeds 30 jaar wordt door de Universiteit Hasselt een taalwedstrijd Frans georganiseerd. In de beginjaren heette deze wedstrijd ‘La Tour Eiffel’ en werden de prijzen op deze symbolische plaats uitgereikt. We gingen toen nog met onze leerlingen naar Leuven. Ze mochten er plaats nemen in een universitaire aula om de vragen te beantwoorden. Aangezien het aantal deelnemers fors is toegenomen, worden de voorrondes nu gewoon op school gehouden.

Wetenschapsolympiades 2019 - 2020

De wetenschappers in spe van onze olympiadeschool gingen ook dit jaar vol enthousiasme de uitdaging aan. Een dikke proficiat aan alle deelnemers. Jullie gemiddelde score van 65.5 % op de chemie olympiade (t.o.v. het Vlaams gemiddelde van 50 %) is echt iets om trots op te zijn! Yanis, Annabel, Laura, Iris, Chloé, Ian Van Kets, Mathias (6 WEWI) en Helena (6 LAWE) vertegenwoordigen onze school in de tweede ronde van de Vlaamse Chemie Olympiade. 
We hebben ook geografische olympiërs! Daan (5WEWI) en Helena (6LAWE) gaan binnenkort helemaal voor de top in de tweede ronde van de Vlaamse Geografie Olympiade. Veel succes!
#meemetedp@olympiades

Olympiades 2020 - 2021

Op 7 mei waagden enkele klassen uit het 2de jaar hun kans op de Vlaamse olympiade Frans, Olyfran Cadet. De wedstrijd verliep online. De deelnemers hadden 60 minuten om 50 meerkeuzevragen te beantwoorden die peilden naar hun kennis en inzicht in de Franse taal en cultuur. We behaalden mooie resultaten en er zijn maar liefst tien laureaten! Ook de leerlingen van de derde graad waagden hun kans. Ook daar hebben we zes laureaten.

Op zondag 23 mei vond de proclamatie plaats van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen. Het werd een echt feest voor EDP!

Er deden maar liefst drie leerlingen mee aan de finales, wat op zich al een hele prestatie is, aangezien het hier om een zeer select clubje gaat. Mathis Callewaert won een bronzen medaille voor de JON (Junior Olympiade Natuurwetenschappen), Remi D'hooge behaalde een mooie 14de plaats op de Vlaamse Geografie Olympiade (hij zit immers nog maar in het vijfde jaar) en als kers op de taart is er een eerste plaats voor Daan Vanhaecke in de Vlaamse Chemie Olympiade. Hij mocht ook nog deelnemen aan de finale van de Vlaamse Fysica Olympiade, maar aangezien deze samenvielen, moest hij kiezen. Door deze eerste plaats mag hij deelnemen aan de Internationale Olympiade Chemie die in normale omstandigheden door zou gaan in Osaka (Japan). Door COVID zal die finale echter online doorgaan. Daarbovenop mocht Daan een mooi prijzenpakket in ontvangst nemen.

Door deze mooie prestaties verlengt EDP opnieuw de erkenning als 'Olympiadeschool Wetenschappen', dat al sinds de introductie in ons bezit is. Opnieuw een unieke prestatie! Proficiat en bedankt aan alle leerlingen en leerkrachten die zich hiervoor blijven inzetten.